T W I N K L E.
Tutorial : Scrollbar Cute Miut;
Tuesday, July 12, 2011 | 1:11 AM | (0 notifications)
Hey assalamualaikum ebelibadi ! harini aku nak buat tuto scrollbar macam kat blog aku tu. tutoril ni direquest oleh Mashidah. Classmates aku :) nak tau mcm mne. buat dulu baru tgk mcm mne :P

Scrollbar ni untuk pengguna Google Chrome sahaja. Kalau tiada, sila download di sini :)

dashboard > design > edit HTML

Photobucket Search code ni 

]]></b:skin>

Dah jumpe ? Okay good :)


Photobucket Korang pastekan code kat bawah ni dekat atas code ]]></b:skin> tadi .







::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #FFFFFF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #FFFFFF;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}




background: #FFFFFF; -  background scrollbar tu.
background-color: #FFFFFF;  -  untuk warna benda scroll tu.

Untuk tukar code warna korang boleh pergi sini .

Kalau korang nak letak background gambar dekat benda scroll tuh, korang gantikan code yang warna merah tu dengan code nih ;


background-image:url(URL IMG);


Okay, lepas tuh preview dulu takot² jadi pape kat blog korang tuhh. Hihi. Dah okay boleh save. Selamat mencuba !


credits ; NNP , thanks :)